Teamdag in aantocht: spannend! Het team kijkt er met gemengde gevoel naar uit: sommigen staat te popelen om dat varkentje wel even te wassen, anderen hebben totaal geen zin. Zoals dat gaat met teamdagen ;-). Je stuurt nog wat opwarmende mailtjes, roept nog wat motiverende kreten bij het koffieapparaat en dan is het zover, de dag is daar!

Bijna iedereen is er, dat is mooi. Dan kan de impact van de dag groot zijn, daar doe je het tenslotte voor. De dag verloopt heel goed, de opbrengst is fantastisch, iedereen is gemotiveerd en gaat met veel energie naar huis. De werkafspraken en gestelde doelen gaan zeker tot verbetering leiden!

De volgende dag is iedereen er nog vol van, de afwezigen balen dat ze er niet bij waren. Wat er moet veranderen is helder, de afspraken zijn dat ook. Top!

Niets staat een positieve uitwerking in de weg. Of toch wel?

Want na een paar dagen komen er scheurtjes in de afspraken. Teamleden gaan toch weer op de oude voet verder en moeten steeds herinnerd worden aan de belofte van die mooie teamdag. Het beklijft niet. En dat kan wel kloppen: gedragsverandering neemt gemiddeld ruim 2 maanden in beslag (onderzoek van P. Lally). Met een minimale periode van 18 dagen en maximaal 254 dagen, afhankelijk van de persoon, het type verandering en de omstandigheden. Dat geldt voor gaan sporten en voor minder chips eten, maar ook voor werkafspraken.

Wat helpt jullie bij het veranderen?

Herhalen herhalen herhalen. Je kan uiteraard niet elke week die hele teamdag opnieuw doen. Die aantekeningen die bij jou in de la liggen helpen het team ook niet op weg. Wat wel helpt is een beeldverslag van de teamdag als poster ophangen. Of op placemats laten drukken. Of als screensaver instellen. Wat je ook verzint, als je team het maar vaak tegenkomt. En daardoor herinnerd wordt aan de afspraken. Zodat jullie erover blijven praten, er tijd is om de afspraken te laten indalen en er een nieuwe gewoonte ontstaat. Je kan er ook een afvinklijst van maken zoals hieronder, zodat jullie in 1 oogopslag kunnen zien: wat hebben we al voor elkaar en waar zijn we nog mee bezig?

Meer weten over hoe ik zo’n beeldverslag voor jullie kan maken? Neem contact met me op. Laat je ook inspireren door andere voorbeelden op deze website.

 

50 keer pauze

Pin It on Pinterest

Stel hier je vraag