Rouwen, het is hard werken. Net als bij ‘gewoon’ werken is het soms nodig om je zinnen te verzetten. Om het eens allemaal van een andere kant te bekijken. Een nieuwe invalshoek te vinden. De ‘klus’ moet nog steeds geklaard worden, maar het kan helpen om er anders in te staan of die klus op een andere manier te ervaren. En soms ook om moed te verzamelen om door te gaan en vol te houden.

Wat helpt jou bij rouw?

Net als bij ‘gewoon’ werken zijn er allerlei tools ontwikkeld die handvatten bieden om het werk op een effectieve, constructieve en ook prettige manier te kunnen uitvoeren. Ook bij je rouwwerk zijn die handvatten er. Erover praten helpt vaak, naar muziek luisteren ook. Of wandelen in de natuur, Het maakt daarbij niet uit of je rouwt om het verlies van een geliefd iemand door overlijden of scheiding, van een huisdier, van werk, van gezondheid.

Wat ook helpt, en ik spreek uit ervaring (van mezelf en van anderen), is iets te gaan maken. Met je hart en je handen. Het gaat daarbij helemaal niet om het resultaat, je gaat geen kunstwerk maken. Wat je wel gaat maken is een reis, door goed naar je verdriet te luisteren en dat je te laten leiden om iets te gaan tekenen, kleuren, verven. Klinkt misschien wat vreemd, maar als je het gaat doen zul je snappen wat ik bedoel.

Probeer het uit

Wil je het zelf ervaren? Of weet je iemand die dit zou willen proberen? Het kan bij mij op twee manieren: de eerste is het boekje ‘Jouw rouw, niet praten maar maken’. Een heel laagdrempelig boekje met 5 maakopdrachten die je ook naar iemand kunt opsturen. Deze kun je bestellen in mijn winkel. De tweede manier is deelnemen aan een van de workshops die ik vanaf 2024 ga geven. Kijk op mijn pagina Jouw rouw voor meer informatie. Je kunt me ook hieronder een bericht sturen.

 

Tekenen

Pin It on Pinterest

Stel hier je vraag